Kürtaj Sağlıklı mı?
Kürtaj operasyonunun riskleri nelerdir?
Kürtaj operasyonu düşük riskli bir operasyon olmakla beraber yetkin olmayan şahıslar ve steril olmayan ortamlarda yapıldığında tehlikeli olabilmektedir. Gebeliğin haftası kürtaj riskleri ile doğru orantılıdır. Alanında yetkin şahıslar yönünden hastahane ortamında uygulanan ufak kürtaj operasyonlarında bin hastadan birinde, büyük kürtaj operasyonlarında şayet yüz hastadan birinde komplikasyona rastlanmaktadır. Bu yazımızda kürtaj riskleri, kürtajdan evvela yapılması lüzumlu olanlar ve kürtaj ardından dikkat edilmesi lüzumlu olanlar ile alakalı bilgi vereceğiz. Önceki yazılarımızdan kürtaj ile alakalı en çok merak edilenler ve kürtaj nedir yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Kürtajdan evvela neler yapılması gerekir?
Kürtaja karar vermeden evvela kesinlikle bir bayan hastalıkları ve doğum eksperine başvurularak gebeliğin süreci belirlenmelidir. Gebelik kan, sidik tahlili yahut ultrason ile kesinleştikten sonra kürtaja mani yahut tehlike oluşturabilecek durumların belirlenmesi yapılmalıdır. Değerlendirme gerçekleştirdikten sonra kürtaj için tespit edilen saatten altı saat evvel gıda ve meşrubat alımı sonlandırılmalıdır. Kürtaj operasyonu evvel lavabo gereksinimi giderilmeli sidiktorbası boş olması gereklidir. Zaruri olmasa dahi kürtaj ardından için yanınızda refakatçi bulunması önerilmektedir.
Kürtaj riskleri nelerdir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi kürtajda dahi birtakım tehlikeler bulunmaktadır. Bu tehlikeler çok düşük ihtimalle gerçekleşmekle beraber bilinmesi ve kürtaj için tehlikeler aşikar bulundurularak işin ehli hekimler ve hastaneler seçilmelidir.
Parça Kalması: Kürtaj operasyonu esnasında bütün parçaların alınamaması ile içerde parça kalması hali oluşabilmektedir. Kürtajdan belli bir vakit sonra meydana çıkan parça kalması durumun kanama ile belli olur ve operasyonun yinelenmesi gerekebilir.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu ardından yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde döl yatağı ağzındaki bakterilerin rahime erişerek enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği hallerde kısırlık tehlikesi baş göstermiştir. Bu sebeple kürtaj ardından doktorunuzun uyarılarına maksimum dikkat göstermeli, reçete edilen ilaçları elverişli şekilde tüketmelisiniz.
Kanama: Kürtaj ardından beş – yedi gün kanama beklenmektedir. Uzun vakit devam eden kanamalarda hekiminize yineleme görünmelisiniz.
Rahim Yaralanması: Kürtaj operasyonu esnasında sarfedilen cerrahin aletler döl yatağı duvarını delmesi yahut döl yatağı ağzını yırtması gibi hallerde döl yatağı yaralanması gerçekleşebilir. Bu risk çok düşük oranlardadır.
Depresyon: Bazı hallerde gebeliğin sonlanması ile hastalarda çöküntü görülebilmektedir. Bu hallerde psikolojik dayanak alınması önerilmektedir.
Anestezi Riskleri: Kürtaj operasyonu için umumi yahut yerel anestezi kullanabilmek mümkündür. Bu prosedür kesinlikle bir anestezi uzmanı yönünden yapılmalı, kürtaj evvel hastanın umumi sıhhat hali, yaşı, müzmin hatalıkları değerlendirilmelidir.
Kürtaj ardından dikkat edilmesi lüzumlu olanlar nelerdir?
Kürtaj operasyonundan sonra hekiminiz diğer şekilde önermediyse evinize yahut işinize gidebilirsiniz. Yine doktorunuzun kararına tabi olarak ile yeme içmede de kısıtlama yoktur. Kürtaj operasyonu öncesinden çok vakit açlığınız olduğu için şekerli besinler tüketmeniz tavsiye edilir. Verilen anestezi çeşidine göre altı – sekiz saat vasıta ve makina kullanılması tavsiye edilmez. Operasyon ardından doktorunuzun reçete edeceği antibiyotiği saatlerine uyarak tüketmelisiniz. Ekstra ilaç reçete etmeden operasyon ardından iğne ile de antibiyotik uygulanmış olur. Bu halde hekiminiz sizi yönlendirecektir. Kürtaj operasyonundan sonra beş – yedi gün kanama olması beklenir. Uzun süren kanamanız için hekiminize görünmelisiniz. Kürtaj ardından kanama devam ettiği sürece havuza denize girilmesi, seksüel temasa girilmesi enfeksiyon oluşturabileceği için sakıncalıdır. Doktorunuz yönünden huysuz belirtilmediği sürece bir hafta ardından denetim muayenesi yapılmalıdır.
Kürtaj, seksüel birleşme ardından döllenen yumurtaların neticesinde meydana çıkan gebelik durumunun sonlandırılması işlemidir. Tıp dilinde küretaj, cemiyet arasında dahi kürtaj yahut çocuk aldırma olarak bilindik bu sürecin kanuni süreler içinde yaptırılması gereklidir. Aksi takdirde istenmeyen neticelerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kürtaj, hem istenmeyen gebeliği sonlandırmak için üstelik mühim durumların meydana çıkması nedeni ile yapılabilir. Gebeliğin mahsus ve bilerek sonlandırılması işleminde tamamıyla bireyin talebi göz önüne alınırken, sağlıcakla alakalı bir problem meydana çıktığında annenin hayatını etkileyecek bir vaziyet oluşursa hekim talebi ile gebelik sonlandırılır.
Kürtaj operasyonu nasıl gerçekleşir?
Kürtajda hamile hususi bir yere yatarak konum alır. Uzman doktorumuz dahi döl yatağı içerisine tutunan fetüsü çıkartmak için lüzumlu müdahaleyi yapar. Fetüs çıkartırken kazıma prosedürü yapılabilmektedir. Ancak bu vaziyet rahime zarar verebileceği için değişik teknikler de geliştirilmiştir. Bunlardan birisi de vakumlu kürtajdır. Vakum aspirasyon tekniği ile cenin çekilir ve rahimden ayrılır. Böylece gebelik prosedürü tamamıyla sona erer. Son derece ağrısız ve kısa sürelerde tamamlanan bu işlemler ardından şahıs hayatına çok kısa vakit sonra devam edebilir. Dolayısıyla hem sıhhatli üstelik acele olması nedeni ile vakumlu usul son senelerde sık sık kullanılıyor.
Kürtaj risklerini artıran faktörler nelerdir?
Kürtaj, rahime zarar verilmeden yapılmalıdır. Böylece hem ileriki vakitlerde oluşacak gebelik için problem çıkmaz üstelik ana adayının sihhati mahfuz olur. Bunun için de kesinlikle bu alanda eğitim almış yetkin doktorlardan dayanak alınmalıdır. Hijyenik olmayan koşullar dahi kürtaj tehlikesini artıran faktörler arasında yer alır. Yapısal problemleri olan yahut altta bir rahatsızlığı bulunan bireylerin de kürtaj riski yüksektir. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Vajinal Septa: Rahmin sanki duvar gibi ortadan ikiye bölünmesi durumudur. Bu vaziyet hamile kalmaya mani teşkil etmez. Ancak bu türlü bir rahatsızlığı olan kadınların kürtaj işlemleri de epey risklidir. Dolayısıyla rutin hekim denetimini elden bırakmamak gerekiyor.
Çift Uterus: Çift rahimli olmak manasına gelir. Normal olarak meydana gelen gebeliklerin yüzde 2 ila 4’ünde çift döl yatağı hali görülür. Kürtaj konusu ile ilgili bu problemi olan şahıslar güçlük yaşayabilir. Kürtajın tehlikesini artıran mühim bir durumdur.
Ölü Fetüs: Anne karnında hayata veda eden bebeklerin alınması elzemdir. Bu vaktinde yapılmadığı takdirde ana için büyük risk teşkil etmektedir. Ancak ölmüş fetüsün alınması dahi epey zahmetlidir ve bayan doğum uzmanlarını zorlar.
Diyabet, Hipertansiyon ve Kalp Damar Hastalıkları: Altta bu tarz rahatsızlığı bulunan bireylerin kürtaj yahut rastgele bir operasyon evvel tehlikeler anlatılır. Uzman hekim yönünden bu tarz rahatsızlıkları olan bireylerin kürtajları titiz bir şekilde sonuca ulaştırılmak zorundadır.
Kürtaj zamanı ne kadar?
Ülkemizde kanuni olarak en geç 10’ncu haftaya kadar isteğe tabi kürtaj yaptırabilirsiniz. Sağlıkla alakalı rastgele bir problem oluşmadıkça bu zamanın üstüne çıkılamaz.