Hamilelik’de Yiyecekler ve Kaçınılması Gereken Diğer Şeyler
Yiyecekleri hazırlarken dikkatli olmanız ve hamileyken bazı şeyleri yapmaktan kaçınmanız çok önemlidir. Bunun nedeni, bebeğinizin bağışıklık sisteminin, anne rahmindeyken ona bulaştırabileceğiniz herhangi bir enfeksiyonla savaşacak kadar gelişmemiş olmasıdır. Bir kadının bağışıklık sisteminin hamilelik sırasında en üst düzeyde çalışmayabileceğine inanılır, bu nedenle gerekli tüm önlemlerin alınması önemlidir.
Evcil Hayvanlar
Evcil hayvanınız varsa, onunla her temas ettiğinizde ellerinizi iyice yıkamanız önemlidir. Evcil hayvanlar, dışkılarında bulunabilecek zararlı bakterileri bulaştırabilirler. Ağzınıza veya vücudunuzun başka bir yerine dokunduğunuzda istemeden bu hastalığa yakalanabilirsiniz ve bu da doğmamış çocuğunuza bulaşabilir.
Kediler, dışkılarında bulunan toksoplazmoz nedeniyle özellikle önemlidir. Kum kabı kullanan bir kediniz varsa, bu işi bir başkasının yapması önemlidir veya bu mümkün değilse bakterilerin geçmesini önlemek için lastik eldiven ve yüz maskesi kullanmalısınız. Bu aynı zamanda toprakta dışkı maddesinin bulunabileceği bahçecilik için de geçerlidir. Yine eldiven giyin ve bitirdikten sonra mümkün olan en kısa sürede ellerinizi yıkayın.
Toksoplazmoza bir parazit neden olur. Sağlıklı bir yetişkinde ve hatta doğmamış bir bebekte fark edilmeyebilir. Bu enfeksiyonu kaptıktan sonra, tekrar enfekte olmazsınız ve ömür boyu bağışık kalırsınız.
Listeria
Bu, listeriosis adı verilen bir hastalığa dönüşen bir bakteridir. Bunun belirtileri hafif grip, ağrı ve sızılar, boğaz ağrısı ve yüksek ateştir. Daha ciddi vakalarda bu, doğmamış bebeklerde septisemi ve menenjite neden olabilir. Bu en kötü durum senaryosudur. Bazı durumlarda birçok kişi yukarıdaki belirtilerden hiçbirini göstermediği için bakteriyi kaptığının farkında değildir. Hamilelik sırasında anneler, bu bakterinin yaygın olabileceği bazı yiyeceklerin farkında olmalıdır.
Bu, özellikle çocuğunuzu emziriyorsanız hamilelik sonrası için de geçerlidir.
Semptomlar genellikle kontamine gıdaları yedikten 2 ila 30 gün sonra gelişir.
Kaçınılması gereken yiyecekler
Peynir
Tüm peynirler bakteri içermez, ancak hamile bir anne için potansiyel olarak zararlı olabilecek bazı peynirler vardır.
Brie, Camembert ve Danish Blue gibi genellikle bir yüzey kalıbı veya kabuğu olan hem pastörize edilmiş hem de pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerden kaçının. Ayrıca Gouda, Post Salut gibi balmumu kaplı peynirlerden de kaçının. Stilton, Gorgonzola ve Roquefort gibi mavi peynirlerin çoğundan uzak durmak en iyisidir. Cheddar, Parmesan ve Red Leicester gibi sert peynirler, süzme peynir, mozzarella, ricotta, işlenmiş peynir ve sürülebilir peynirler gibi pastörize sütten yapılan daha yumuşak peynirler gibi güvenli kategoriye girer. Şüpheniz varsa, güvenli oynayın ve yemekten kaçının.
Yumurtalar
Salmonella bakterileri en çok yumurtalarda bulunur. Ev yapımı mayonez, beze, cheesecake, şerbet veya mus gibi çiğ veya kısmen pişmiş yumurta ile yapılan yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir. Yumurtalar ancak sarısı sert olacak kadar uzun süre pişirilirse güvenlidir. Mağazadan satın alınan mayonezler genellikle pastörize yumurta ile yapıldıkları sürece güvenlidir. Şüpheniz varsa daima etiketi kontrol edin.
Süt
Pastörize edilmemiş tüm ürünlerden kaçının.
Tüm pastörize ürünler hamilelik boyunca ve sonrasında güvenle kullanılabilir.
Et
Çiğ veya az pişmiş et veya kümes hayvanları yemeyin. Ayrıca salam, sosis ve öğle yemeği eti gibi nitratta korunmuş etlerden de kaçının. Eti her zaman, suları berrak akacak ve içinde “pembelik” veya kan olmayacak şekilde pişirin. Çiğ et ve kümes hayvanlarına dokunurken diğer yiyeceklere dokunmadan önce daima ellerinizi iyice yıkayın. Karaciğer, hamile bir kadın tarafından alındığında artabilen retinol formunda A vitamini içerir.
seviyeleri tavsiye edilen günlük seviyenin çok üzerine çıkar ve bebeğe zarar verir hale gelir. Ciğer ve ciğer içeren ezme, ciğer sucuğu gibi ürünlerden kaçınılmalıdır.
Deniz ürünleri
İstiridye ve çiğ veya pişmemiş balıklardan kaçınılmalıdır. Yengeç, karides ve kerevit gibi kabuklu deniz ürünlerinden de iyice pişirilmedikçe ve sıcak olmadıkça kaçınılmalıdır. Bir balıkçıdan veya süpermarketten satın alınan çoğu deniz ürünü güvenli olmalıdır. Taze ton balığı, içinde bulunan potansiyel cıva seviyeleri nedeniyle yalnızca ayda bir yenmelidir. Bu aynı zamanda kılıç balığı ve köpekbalığı için de geçerlidir. Konserve ton balığı daha düşük seviyeler içerir, bu nedenle her hafta yemek güvenlidir.
Salatalar
Tüm önceden eşleştirilmiş mağazadan satın alınan salatalardan kaçınılması en iyisidir. Lahana salatası, patates salatası ve Florida salatası gibi soslu salatalar da öyle. En iyisi kendinizinkini yapmak ve tüm yaprakların yapraklarda bulunan topraklardan ve diğer tortulardan arındırılmış olarak iyice yıkandığından emin olmaktır.